Ziemassvētku Princešu un Prinču balle

„Viens zelta stars no zvaigžņu spieta

Mums katram tieši sirdī krīt,

Jo tieši sirdī ir tā vieta,

Kur Ziemassvētku brīnums mīt.”

Arī mēs, Ziemassvētku laikā, uzbūrām šo brīnumu. Bet, kā? Klausieties!

Reiz kādā pilī vārdā „Pepija” bija sadzirdama savāda kņada. Pie pils durvīm piestāja karietes, no kurām izkāpa skaistas princeses un viņu pavadoņi prinči, pāri laukam, kā balta sniegpārsliņa atlidoja smaidīgā Karaliene. Varbūt viņai līdzi bija arī Zelta kurpīte? To balles laikā mums būs jānoskaidro.

Bet piekritīsiet, svētki ir jāprot svinēt. Tāpēc mūsu Ziemassvētku balles laikā būs gan galma tērpu parāde uz sarkanā paklāja, gan Ziemassvētku pārsteiguma veidošana radošajā darbnīcā, kopā aizdomāsimies par galda kultūru un uzvedību, būs arī Ziemassvētku dzejolīši, pasakas, ticējumi, spēles un rotaļas un dejosim arī skaisto Ziemassvētku valsi!

Balles laikā prinčiem būs jāpierāda sava attapība, bet princesēm-izveicība un čaklums.

Ziemassvētku balle, protams, nav iedomājama bez skaistiem tērpiem. Tāpēc mūsu pilī bija uzburts gan sarkanais paklājs, gan karalienes tronis un skate varēja sākties.

Pēc tērpu skates, princeses un prinči ieņēma vietas pie viesību galda, kopā aizdomājāmies par galda kultūru, uzvedību.Pirms tējas dzeršanas un piparkūku nogaršošanas, princeses un prinči noskaitīja savu vismīļāko Ziemassvētku dzejolīti.

Ziemassvētki ir arī ticējumu un pasaku laiks. Bērni ieklausījās gan dažādos Ziemassvētku ticējumos, gan izveidoja savu unikālo pasaku par „Iedomīgo egli”, papildinot pasakas sižetu ar izdomātajiem īpašības vārdiem.Pasakas sanāca unikālas un interesantas.

Savukārt, radošajā darbnīcā ar apzeltītajiem valriekstiem, balles dalībnieki sagatavoja pārsteigumu sev. Šo ideju viņi, noteikti, varēs izmantot arī savās pilīs, radot prieka sajūtu sev mīļajiem un tuvajiem cilvēkiem.

Balles turpinājumā sekoja čakluma spēle Princesēm ar zirņiem. Kā arī garšīgā spēle ar augļiem, kuras laikā, aizsienot acis, bija jāuzmin, kādus augļus dod nogaršot pati Karaliene. Bet zelta kurpītes meklējumos devās Prinči, parādot savu cīņas sparu, attapību, prasmi teikt komplimentus. Un kurpīti arī atradām, bet, lai to piemērītu, vispirms bija jānodejo skaistais Princešu un Prinču Ziemassvētku valsis.

Bet, vai kurpīte atrada savu īpašnieci? Tas lai paliek mūsu mazais Ziemassvētku balles noslēpums!

„Caur tumsu, sniegputeņiem un atkušņiem mēs visi ejam uz Ziemassvētkiem. Tie ir klāt tad, kad diena ir visīsākā un nakts visgarākā, kad tumsas vairāk, bet gaisma tikai īsu brīdi ciemojas pie mums.

Tumsa ir krājusies un krājusies ap mums un mūsos. Tā nāk no sīkām ķildām, dusmām, nelāgām domām. Pēc Ziemassvētkiem dienas kļūst arvien garākas un pasaule gaišāka. Bet kas notiks katrā no mums?

Lai pasaulē gaismas vairāk, mēģināsim katrs tikt galā ar tumsu sevī. Varbūt, ka to var sadedzināt sveču liesmās, atlaist ziemeļu vējā vai pārvērst gaismā, darot labus darbus, domājot gaišas domas un apdāvinot savus mīļos ar mazām laipnībām.

Pasaule taču ir tik gaiša un laimīga, cik mēs laimīgu to mākam ieraudzīt un citiem parādīt.”

Ar sveicieniem,

Ziemassvētku balles Karaliene- Tatjana Zagorska

un

pasakas teicēja- Evita Vaivode- Bērzkalna

Uz tikšanos PEPIJĀ 2014.gadā!